Merhaba Arkadaşlar,
Bu yazı dizisi ve bu domain altında Swift ile öğrendiklerimi, hem daha sonra kendime bir kaynak oluşturmak hem de sizlerin faydalanması için paylaşacağım. Mümkün olduğunca farklı kaynaklardan edindiğim bilgilerle, mümkün olan en temel bilgilerle, mümkün olan en ufak adımlarla ilerleyeceğiz. Her bir konu sonunda, "Hello World" dahi olsa çalışır bir uygulama yapacağız.
Çok uzun giriş yazıları ile sıkmadan ( bu ilk yazıdır, ilk yazının günahı olmaz :) ) direkt olarak amaç hedef doğrultusunda ilerlemeye çalışacağım.
Adettendir, yeni programlama dili hakkında bilgi verilir. :) Swift programlama dili Apple firması tarafından iOS ve MacOSX işletim sistemlerine uygulama geliştirmek için hazırladığı, geliştirdiği sunduğu bir programlama dilidir. Bu da demek oluyor ki ilerleyen zamanda Apple Objective-C ile yollarını ayıracak tabi bu ayrılma cihaz desteği olarak değil, bundan sonraki geliştirme süreci ve programlama dili desteği olarak düşünülmelidir.
Apple'in Swift için kullandığı anahtar kelimeler, "Güvenli","Modern" ve "Güçlü". Bu 3 kelimeyi çokca programlama dili için duyarsınız. :) Ama biz yine de böyle olacağını en azından olması gerektiğini bilelim ve öyle ilerleyelim.
Yani kısaca, yeni bir programlama dili, Apple firması gibi sağlam bir firma gücü var. Yükselen bir trendi var. Sabırla devam edilerek ilerisi için güzel işler çıkartılabilir.
Son olarak kullanmamız gereken geliştirme aracı XCode 6 olacaktır. :)
Yazı dizisine başlamadan kullanacağım kaynakları sizinle de paylaşayım ki siz de oradan ilerleyebilirsiniz veya benim görmediğimi görerek yazı dizisinin daha güzel ilerlemesine katkıda bulunabilirsiniz.
*1- Apple'in kendi yayımladığı referans kitabı => The Swift Programming Language
2- Treehouse adlı web sitesinin kaynaklarından bir parça => yazı dizisi
*3- Başka güzel bir yazı dizisi => http://jamesonquave.com/blog/developing-ios-apps-using-swift-tutorial/
4- http://www.weheartswift.com/swift-classes-part-1/#primary
5- http://ios-blog.co.uk/tutorials/developing-ios-apps-using-swift-part-1/
6- http://www.swift-tutorial.io/learn-swift
7- http://www.aidanf.net/posts/episode-0-introduction
*8- Apple Developers =>
https://developer.apple.com/library/mac/documentation/Swift/Conceptual/Swift_Programming_Language/TheBasics.html#//apple_ref/doc/uid/TP40014097-CH5-ID309
9- İşin Object-Oriented ile İlerleyişi => http://www.weheartswift.com/object-oriented-programming-swift/
şimdilik bu kadar kaynak ekleyeyim ama yeri geldikçe yazı içerisinde hangi kaynaklardan faydalandığım hakkında notlar düşeceğim. Yıldızlı olanlar benim favorilerimdir. :)
Artık Hello Swift demenin zamanı geldi sanırım. :)
Daha önceden bir programlama dili öğrenmiş veya öğrenme aşamasında bulunmuş Swift'e geçerken çokca benzerlikler görecektir. İlk defa programlamayı öğrenmeye Swift ile başlayan arkadaşlarda korkmasınlar bu başlangıç sizin için daha iyi olacaktır.
"Hello World" uygulamaları her programlama dili için başlangıç gibidir. Çünkü bir programlama diline başlarken ilk başta "Hello World" uygulamasını çalıştırırsanız, o programlama dilini öğrenmeye hazırsınız demektir.
Öncelikle ilk projemizi açalım.
XCode 6 ile ilk projemizi oluşturuyoruz. Projemiz seçerken farklı alternatifler var fakat şimdilik SingleView Application diyerek burayı geçelim. İlerleyen kısımlarda herbir proje alternatiflerini açıklamaya çalışacağım. Şimdi açıklamaya başlarsak daha ilk yazıdan soğuruz. :)
Projenize istediğiniz ismi verebilirsiniz. Ben HelloProject dedim. Programlama dili olarak "Swift" seçiyoruz.
Gelen ekranda birden fazla fonksiyon çıkacak karşımıza, bu fonksiyonları da fonksiyonları anlatırken veya yeri geldiğinde bahsedeceğim. Şimdilik bu fonksiyonlara da takılmamanız daha iyi olacaktır.
"Eee artık ona takılma buna takılma Hello World u nereye yazacağız" demeyin ahanda buraya yazıyoruz.
Default olarak gelen fonksiyonlar aslında uygulama başlatılırken veya sonlandırılırken tetiklenen fonksiyonlardır. Burada farklı iki zamanda çağırılan fonksiyonları fark edebilmemiz açısından iki farklı fonksiyon içerisine iki farklı print(""); komutu yazalım.
Yukarıdaki resimde ViewController.swift dosyası içerisine UIViewController sınıfından Override edilmiş method olan, override func viewDidLoad(){} methodu ilgili View Load olmadan önce yüklenecek olan methottur. Bu method içerisinde print ile mesajımızı yazıyoruz.
Daha sonra aşağıdaki resimde olduğu gibi AppDelegate.swift sınıfı içerisinde, func application(application: UIApplication, didFinishLaunchingWithOptions launchOptions: [NSObject: AnyObject]?) -> Bool { } methodu application start edildiğinde başlatılır. Buraya da print(""); ile bir mesaj daha yazalım ve yukarıda solda bulunan start düğmesi ile çalıştırdığımızda alttaki konsolda çıktıların sırasını göreceğiz.
Fonksiyonların sırası ve işleyişi açısından ayrıca ilk uygulama olması münasebetiyle şimdilik bu kadar.
Başka bir yazıda görüşmek üzere.
<HappyCoding />
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder